С безплатно тестване за ХИВ в Девин и Златоград РЗИ стартира лятната антиСПИН

Водещи, Общество

С акции под мотото „Узнай своя статус“ ще започне националната лятна антиСПИН кампания в Смолянска област, съобщиха от РЗИ – Смолян.

С призив за безопасна лятна любов мобилен екип на Регионална здравна инспекция – Смолян ще предлага безплатно и анонимно изследване за ХИВ/СПИН и сифилис с т.нар. „бързи тестове“, презервативи и информационни материали. Инициативите ще се проведат на 13 и 14 август от 10:00 ч. съответно на басейн „Струилица” в Девин и в градината на хотел „Кристал“ в Златоград.

От 15 август до 15 септември желаещите ще могат да установят своя ХИВ-статус и в Кабинета за медицински изследвания на РЗИ в Смолян. Здравната инспекция целогодишно предоставя възможност за анонимно и безплатно тестване също и за хепатит В и С, и сифилис по Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН и СПИ (2017 -2020 г.).

По данни на Министерството на здравеопазването от началото на тази година до средата на май са открити нови 101 ХИВ-серопозитивни лица, с което носителите на вируса в страната са 3127 лица. Съотношението на инфектираните мъже и жени от общия брой регистрирани лица за тази година е приблизително 5:1. Над 90% от новорегистрираните са се инфектирали по полов път и 11%  – при инжекционна употреба на наркотици.

РЗИ напомня, че най-разпространеният начин за предаване на вируса на СПИН е сексуаленият контакт без презерватив. Съществени за предпазване са наличието на постоянни и верни партньори, проверени за наличието на ХИВ, избягването на случайни сексуални контакти и използването на презерватив при всеки такъв контакт.

Изключително важно е всеки от нас да е наясно със своя ХИВ-статус. Затова ако имате съмнения, че сте били изложени на риск от инфектиране, непременно се тествайте! Препоръчителните изследвания са на първия, третия и шестия месец след необезопасения контакт.

Деница Иванова, ст. експерт отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето”, РЗИ – Смолян

Вашият коментар