Прокуратурата обжалва обезщетения на братя Чепишеви пред ВКС

Водещи, Общество

Държавата, в частност – прокуратурата на РБългария, обжалва съдебни решения за крупни обезщетения на братя Живко и Здравко Чепишеви пред Върховния касационен съд. Досега на две инстанции братята осъдиха държавата да им плати по 30 000 лева за тормоз, вследствие на това че са били арестувани през 2011 г. по обвинение в иманярство. Въззивното дело е насрочено за 9 май във Върховния касационен съд (ВКС).

Двамата юристи бяха разследвани и съдени за иманярство, но през лятото на 2015 г. Окръжният съд в Бургас ги оправда, а после Апелативният съд прекрати окончателно процеса.

Припомняме, че те бяха обвинени, че са нанесли щети за 70 000 лв. на тракийска могила в местността Саръ меше край айтоското село Черноград през ноември 2011 г.

Полицаите тогава установили, че с багер са извършени изкопи в тракийската могила на повече от три метра дълбочина.

Чепишеви отричаха категорично да имат връзка с иманярските изкопи. Те твърдяха, че са отишли в района на Айтос, защото били повикани от техен клиент от Гърция, който дълги години ползвал адвокатските им услуги.

Гъркът искал да вземе под аренда земи за селскостопанска дейност, а Чепишеви трябвало да му оформят документите.

Тогава близнаците разказаха на нарочна пресконференция пред медиите в Смолян, че гръцкият гражданин Николаус Узунидис е земеделски производител, който ползвал площи в Гърция и България, като фирмата му „Агротраки“ ООД е регистрирана в с. Орешец. Преди години той бил женен за смолянчанка, но вече имал брак пак с българка от района на Орешец.

„С Никос, както му викаме, сме приятели от 20 години. Преди известно време му оформяхме документите за аренда на 370 дка в Харманли. Той обработва ниви, сее пшеница и слънчоглед. Сега се обади, да отидем да му оформим отново документите за аренда на земи в Карнобат“, каза тогава Здравко Чепишев.

Те отишли в Карнобатско, като Никос ги насочил към околностите на село Черноград, който район твърдели, че не познават.

На блока от ниви Никос завел друг грък, който не знаел български, да копае в синора между две ниви с голям багер, за да търси вода за поливане. „Това ни се каза на нас и това знаем“, обясни брат му.

Юристите отишли с личния си автомобил и били в колата в черешова градина до нивите, като вътре оформяли документите на гърка за арендата. Като видели багера попитали Никос дали има разрешение от собственика да копае, а той казал, че има разрешение.

Към 12 ч. на обяд изведнъж пристигнали полицаи. Обвинили ги, че са иманярска група и копаят тракийска могила, в която е намирана златна колесница, че са стигнали до първа камера и копаели към втора.

„Направиха обиск на колата ни. Вътре не намериха нито металотърсачи, нито дрехи, нито нищо, което да ни уличава в иманярство. А ние бяхме в колата си в официални дрехи“, разказваше след случая Здравко Чепишев. Според него и у двамата гърци, които също са задържани, не са намерени металотърсачи и други уличаващи в иманярска дейност пособия, нито пък в изкопаното имало нещо различно от пръст.

Според Чепишеви, полицаите се държали с тях подигравателно и унизително, след като разбрали, че са адвокати и са от Родопите.

Задържани били в следствения арест едно денонощие. По думите им държали ги в помещение с един нар, без да водят никакви процесуални действия с тях, което според братята е нарушаване на правата им.

До 2015 г. близнаците водиха дела в съда и постигнаха оправдателни присъди.

След това вече заведоха дело срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата за нанесени вреди.

Двамата братя, които дълги години са били общински съветници в Девин, се оплакаха в съда от психически тормоз и терор над семействата им след множество медийни публикации, че са свързани с иманярска банда.

Те поискаха крупно обезщетение от държавата за причинени от незаконно повдигнато и поддържано обвинение за извършени престъпления. Наказателното производство срещу двамата продължило 4 години и един месец.

Пред съда юристите завели свидетел, който потвърдил, че поведението им рязко се променило след като информацията за воденото наказателно производство е била разпространена в медиите.

Той свидетелствал също, че двамата се затворили, не общували с близки и познати, че хората започнали да странят от тях в личен и професионален аспект, че загубили доверието на клиентите. Двамата се чувствали виновни за състоянието на родители си и жените си,  включително за смъртта на баща им. Детето на единия от братята се срамувало да ходи на училище.

Заради всичко това Окръжният съд в Смолян през 2016 г. решава, че сумата от по 30 000 лева на двамата е най-адекватен паричен еквивалент на претърпените неимуществени вреди, а претенцията им до пълния предявен иск от 150 000 лева следва да бъде отхвърлена като неоснователна.

Идентично е и решението на Апелативния съд в Пловдив от 2017 г., което прокуратурата обжалва пред ВКС.

Вашият коментар