Патриарх Неофит благослови Девин от Широка лъка

Аплодисменти, Водещи

Кметът на Община Девин Красимир Даскалов участва в честванията по повод 140-годишнината на Екзарх Стефан в Широка лъка.

Голям потрет на Екзарх Стефан дари тържествено на Пловдивския митрополит Николай Патриарх Неофит, за да бъде изложен в родната къща на Екзарха в родопското село Широка лъка, която наскоро Пловдивска митрополия придоби. „Поднасям ви с голяма почит портрет на Негово Блаженство Екзарх Стефан за светла памет и за исторически спомени, за делото, което той извърши за нашата Родина и за нашата Църква“, каза патриарх Неофит.
Къщата ще бъде превърната в музей, а портрета ще бъде поставен на най-видно място, заяви Пловдивският митрополит.

По решение на Светия Синод в родното място на Екзарх Стефан Широка лъка днес се чества  140-та годишнина от рождението му. Заупокойна св. Литургия бе отслужена в храм „Успение на Пресвета Богородица” в селото от Пловдивския митрополит Николай, в съслужение със Знеполски епископ Арсений, Белоградчишкия епископ Поликарп, свещеници и дякони от Пловдивска епархия.

Тържествата за годишнината на Екзарх Стефан почетоха областните управители на Смолян и Пловдив Недялко Славов и Здравко Димитров, депутатите д-р Даниела Дариткова и Дора Янкова, кметовете на община Девин Красимир Даскалов, община Смолян – Николай Мелемов и община Чепеларе – Славка Чакърова, много общественици, представители на местната и държавна власт, много миряни.

От архиерейското наместничество в Смолян и с лични средства на кмета на Девин и зам. кмета Владимир Солаков за голямото събитие бяха отпуснати и специални автобуси.

„За мен е чест да бъда част от това паметно посещение на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. Почитайки Родопите, духовните ни водачи ни дават сила да продължаваме напред с изконните ценности на Вярата в името на Отечеството“, каза кметът на Девин Красимир Даскалов.

В църквата Пловдивският митрополит напомни живота и делото на видния български първойерарх и подари на патриарх Неофит патриаршески жезъл, като му пожела все така ревностно да се моли и подкрепя родната ни църква. Беше отслужена и панихида за Екзарх Стефан от партиарх Неофит, шестима митрополити и петима епископи. След това в памет на Екзарха в центъра на Широка лъка бяха положени и цветя пред бюст-паметника му.

В словото си патриарх Неофит каза, че „сред десетките богодарувани първойерарси на Православната ни църква в нейната вековна и превратна история с особена светлина грее към нас образът на Блажения наш предшественик и трети Български екзарх Стефан: образ на изряден духовник, вдъхновен богослов и всеотдаен архипастир, отдал всичките си сили и богати дарувания в полза на светата Христова Църква и своя обичен народ. Днес, десетилетия по-късно, образът му стои пред нас още по-внушителен, за да ни напомня как трябва да се служи на Народ, Църква и Отечество. И да ни утвърждава в християнската ни вяра, в усилията ни да сме достойни наследници и приемници на великите наши отци и предци от далечното ни и близко минало“.

Патриархът заяви, че е не само чест и радост, но и отговорност да се отдаде подобна почит от Църквата ни в родното място пред дома на Екзарх Стефан и че годишнината е добър повод да насочим вниманието си към живота му и да извлечем поуки. Духовния глава на Църквата ни припомни целия път на свещеническия син до Екзарх от църквата в Широка лъка, през Самоковската семинария и Киевската духовна академия, до тогавашните реномирани западни университети, за да заслужи славата на един от високообразованите наши духовници, даровити и обичани проповедници и плодовити български църковни писатели.

Патриарх Неофит подчерта постижението на Екзарх Стефан да доведе докрай дългогодишната борба на църквата ни за премахване на схизмата с църквата в Константинопол, с което се е издигнал межнудародния й авторитет. Както и факта, че висшия български йерарх по време на Втората световна война, с готовност за саможертва и огромния си авторитет успява да предотврати гибелта на десетки хиляди български евреи определени за депортиране в нацистките лагери на смъртта. „Записвайки по този начин името на светата православна църква в историята на човечеството. Показвайки на дело какво означава православната ни християнска вяра и божествена любов към всеки човек. За всички тези неща си спомняме отново днес 140 години след неговото рождение, събрани пред бюст-паметника на Екзарх Стефан, издигнат през 2003 г., след като малко по-рано бе удостоен със званието Праведник на света от израелския мемориален институт „Яд Вашем“ и името му бе записано завинаги в Йерусалим, на почетна стена в алеята на праведниците“, подчерта патриарха.

Той благодари на всички домакини и организатори за честването и специално на Пловдивския митрополит, за това че е църквата е станала собственик на дома на Екзарх Стефан.

„В днешния празничен ден за самата Широка лъка и за нейните жители- да са щастливи, че имат молитвеник за тяхното село – Екзарх Стефан. Да имат пред очи неговите дела дойстойни за подражание“, пожела пред медиите патриархът.

Пловдивският митрополит Николай благодари на патриарха, като изтъкна в словото си, че посещението му има огромно духовно значение не само по отношение поменът, признателността, преклонението и подвига на Екзарх Стефан. „Преди всичко за настоящето и бъдещето на Светата Църква в този благословен от Бога край в сърцето на Родопа планина, където ви уверявам живеят христолюбиви и родолюбиви Божи чада, верен народ Божи, изстрадал много, измъчен, но пазещ в сърцето и душата си пламъка на православната вяра. Въоръжен против злото в този век с тези две най-важни оръжия – вярата в Бога и любовта към Отечеството. Благословете ги, Ваше светейшество, имайте ги в молитвите си“, заяви владиката.

„Преди 140 години в селото ни се ражда Екзарх Стефан. За делата му приживе и колко е голям си даваме сметка и днес. За това, че години след неговото последно гостуване в родния край, с присъствието си ни уважи Негово Светейшество българския патриарх Неофит и митрополитите от Светия Синод на БПЦ, ръководството на държавата, областта и общината. Приемете моите благодарности, затова че уважихте не само Екзарх Стефан, а и нас, днешните широколъчани. Това събитие ще ни даде сили и кураж да продължим да работим за добруването на Широка лъка. Благодаря най-вече на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, по чиято идея се организира този празник. Много сме щастливи, какво да искаме повече от това, благодаря ви“, каза кметът на Широка лъка Васил Седянков.

Вашият коментар