Участник във Втората световна война от Осиково закръгли 100 години!

Водещи, Общество

Столетникът бе почетен лично от кмета на община Девин Красимир Даскалов на юбилея си.

Родопчанин, участвал във Втората световна война, закръгли днес достолепните 100 години.

Димитър Антимов Хаджиев е роден на 02 януари 1919 година. Въпреки достолепната си възраст, бай Димитър е здрав и рядко боледува.

На юбилея си днес той посрещна в дома си в Осиково кмета на община Девин Красимир Даскалов, заместник кмета Владимир Солаков, кмета на село Осиково Велин Палигоров и представители на Съюза на ветераните от войните от Смолян.
Дядо Димитър получи почетен знак от министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

Кметът на общината Девин Красимир Даскалов му връчи специален поздравителен адрес от общината, заедно с почетен плакет.
„Приемете нашите най-сърдечни поздравления по случай вашия 100-годишен юбилей. Пожелаваме ви преди всичко крепко здраве и още дълги години щастлив живот.
Да празнуваш столетие е знак за това, че житейската съдба е била благословена със светлина.
Да празнуваш столетие е знак за това, че сърцето ти е призвано да побере повече мъдрост, любов и познание от всеки друг.
Да празнуваш столетие е още един повод да си кажем, че всеки миг от живота е ценен и всяка мечта си заслужава. Честит юбилей!“, се казва в поздравителния адрес, подписан от кмета Даскалов и заместник кмета Солаков.

„Да започнем годината с юбилея на столетник е най-голямата привилегия за нас като общинско ръководство и добър знак за община Девин“, каза Даскалов.

Кметът на селото Велин Палигоров също почете столетника с шампанско, шоколадови бонбони и албум на селото. „Това е единствения столетник в района, имаме много възрастни хора, дано да закръглят и те по един век живот. Бай Димитър е вдовец. Държи се, върви с бастун, но все е на крака, обикаля из селото и ливадите, близките му гледат животни и дядо Димитър им е пръв помощник. Сам мете по двора и изхвърля боклук“, каза Палигоров.

Бай Димитър от дете е овчар. Бил е мобилизиран през Втората световна война. Участвал е в битки в Гръцко, а след това частите му били насочени към Унгария. „Когато разказва за войната винаги плаче“, казват близките му. Тъжно му е, защото от всички фронтоваци, с които е поддържал връзка, само той е останал жив, добавят домашните му.

Дядо Димитър има 5 дъщери и един син. Радва се и на 9 внука.
Цял живот бил трезвеник, не пуши, храни се със селска храна и е живял на стриктен режим на ядене и спане.

Бай Димитър разказа на гостите спомени от войната със сълзи на очи. Спомня си как ги посрещнали майките на гарата, как тогава някои от майките и невестите разбирали, че ги няма вече синовете и мъжете им и казва, че това никога няма да забрави.

2 comments

  • Чудесен подарък за един столетник нека бъде жив и здрав и през 2019година.А щом се отнася за за кметовете поздравления за постъпката и те да бъдат живи здрави през 2019г.И все така да зарадват гражданите си .ЧНГ.

Вашият коментар