Община Девин ще има своя сцена на най-голямото събитие за годината – Роженския събор

Водещи, Култура

Събор на Рожен ще има това лято, обявиха на брифинг днес кметът на Смолян Николай Мелемов и Симеон Караколев от Сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето“.

Организацията на най-големия събор в България, който прерасна в събор на народното творчество и животновъдството, започва отсега. Той ще се проведе от 19 до 21 юли, като се предвижда конкурсната програма за певци, инструменталисти, народни танци, обичаи и словесен фолклор да тече на 4 или 5 сцени.

„Търсим производител, който да направи огромен пилон – 80 метра за най-големия български трикольор – над 8000 кв метра, което да бъде символ на събора и да остане след него на поляните на Рожен“, каза Караколев.

Община Смолян организира концерта по откриването на събора и звездната родопска вечер, както и цялата конкурсна програма по време на тридневния събор, като подготвя награден фонд и ще връчва грамоти на всички участници. В организацията на фолклорния конкурс на останалите сцени ще се включат и общините Девин, Чепеларе и Баните. Общините ще отговарят за различни сцени, и така ще подпомогнат организацията на събора и ще представят своите изпълнители, съобщи Мелемов.

„Това е най-мащабното събитие и реклама за Родопите и България. Рожен е марка и няма по-голяма популяризация за нашия край от събора. Ще поканим всички институции и Президента. Рожен е национална емблема и на него трябва да има обединение и да няма политика, всички да уважат народа. Община Смолян не залага да има приходи от събора, просто искаме да поддържаме традицията“, каза Мелемов.

На поляните паркингите ще бъдат безплатни. За да няма задръствания като на събора през 2015-та година, се прави специална схема за организация на движението така, че предвижването от различни краища на страната да става по различни маршрути – през Лъки, през Девин – Кричим, през Баните, през Момчиловци през Пампорово и през прохода Рожен, както и маршрути за обществен транспорт.

Фолклорни групи от страната вече са заявили желанието си да се изяват на сцените на събора.

„Всеки дошъл ще има право да си внесе храна и напитки и да седне спокойно на поляните. Ще сложим и горна граница на цените на скарите и ресторантите на най-чувствителните стоки – кебапче, кюфте, хляб, бира и вода. Подготвя се онлайн платформа – виртуален ресторант, която да може да се инсталира в телефона и всеки да се запознае с цените на продуктите“, обяви Караколев.

На поляните всички сцени и ресторанти и скари, търговски обекти ще бъдат направени в един стил.

Всеки ден от събора точно в 12 часа от всички сцени ще тръгва общо голямо Роженско хоро. За първи път ще се проведе конкурс за автентична родопска мъжка, женска и детска носия и атрактивно представяне. Мобилна музейна експозиция „Духът на Родопите“, ще представя обичаите, ритуалите и символа на планината – каба гайдата. Ще има и специализирани изложения на различни породи животни, селскостопанска техника и оборудване. Както и фермерски състезания, конни атракции, нестинарски танци, надигравания, детска творителница и големи вечерни концерти. Ще има виртуална карта, на която ще бъдат отбелязани местата за паркиране, сцените, ресторантите и събитията.

Таксата за 5 кв. метра търговска площ за дните на целия събор ще бъде около 250 лв.

Съборът на Рожен е част от националния културен календар.

Вашият коментар