Чужденци и нашенци се насладиха на първа „Родопска угодия“ в Девин (галерия)

Аплодисменти, Водещи

Що е родопска угодия питаха чужденци заместник кмета на община Девин Владимир Солаков днес. Първият по рода си фестивал събра внушително множество около дълга трапеза отрупана с пататници, марудници, клин, тикълник, паниран фасул, пареник, качамак, вкусно кисело мляко, домашни сладка и завъртяни манджи. Публиката едва издържа да мине откриването, за да опита вкусотиите от готварския конкурс.

Фестивала откри кметът на община Девин Красимир Даскалов след родопски поздрав от каба гайдите.

„За мен е изключително удоволствие да ви приветствам с провеждането на първия по рода си фестивал на родопската храна „Родопска угодия Девин 2019“. Радващо е за мен, че в този прекрасен и слънчев пролетен ден толкова много хора сме се събрали тук, в сърцето на Родопите, впланината на Орфей. Планината, която е свързана с много митове, легенди и предания. Планината, която със своята природна красота грабва всеки, който се е докоснал до нея. Но не само природната красота, причудливите скални образувания, ждрела и пещери, прекрасния климат, чистия въздух, кристалната вода и многобройните минерални извори привличат тук десетки, а дори стотици хиляди туристи. Много важен фактор, за да посрещаме толкова много хора са и местните жители, а те са дружелюбни и изключително гостоприемни. А част от гостоприемството е и трапезата и е много важно какво ще поставим ние на нея и с какво ще нагостим нашите гости. Родопската кухня е уникална. Именно това поттикна ръководството на община Девин, заедно с основните организатори от „Ени филм“, на които благодаря, да организираме този фестивал. Целта е да запазим рецептите на старите майстори, а и да ги предадем на идващото след нас поколение“, каза в приветствието си към участници и публика Даскалов.

Той благодари на всички уважили фестивала и им пожела незабравими мигове в Девин.

Кметът бе председател на журито, което оцени ястията на участниците от ресторантьорския бранш. В журито бяха също заместник кметът на Девин Владимир Солаков, който е председател на сдружението на хотелиерите в родопската община, Женя Генадиева – кмет на село Лозенец, община Царево и Минка Хаджиева – секретар на НЧ „Орфей 1947“, село Ерма река, община Златоград.

По време на дегустацията от журито сцената завладя певицата Миглена Бекриева.

Готварските умения на участниците превърнаха събитието в истинска фиеста на вкусове и наслада.

Множеството с нетърпение изчака оценката на журито, за да вкуси от различните блюда. А гостите от далече питаха за рецептите и споделяха също оценките си за еднакви ястия от конкурентите.

Родопчанки пък с гордост споделяха своите готварски тайни с всеки пожелал да знае как да стане истински вкусно и автентично ястие. „Трябва кравата да е седнала в тавата (да има много масло), за да стане хубав клин, обясняваше възрастна родопчанка на група от Елин Пелин.

Самият кмет на Девин също споделяше родопски рецепти с охота на всички любопитни. А след това лично награди призьорите и връчи грамоти на всички участници.

„Родопчанинът гали (обича) да му е угодено и да угажда“, отсече девинчанка.

Трапезите бързо бяха опразнени, а празника продължи с дегустации по ресторантите и механите в родопския курорт и кръшни хора пред Дома на културата.

На сцената днес в Девин се изявиха Гайдарски състав „Девин“ с ръководител Емил Чолаков, Миглена Бекриева, Женска фолклорна група при НЧ „Орфей 1947“ с. Ерма река общ. Златоград, Фолклорен състав при НЧ „Захарий Княжевски – 1931“ с. Княжевско, обл. Стара Загора, Женска певческа група при НЧ „Искра-1952″ с. Лозенец, общ. Царево, Клуб ,,Кулинар при Народно читалище ,,Димитър Данаилов-2013“ гр. Чирпан, ПГОТ „Св. Ив. Рилски“ гр. Перник, ТПГ „Мария Кюри“ гр. Перник, сборна група от читалища в община Елин Пелин и др.

 

Вашият коментар