Първи четириноги осиновиха от приюта за бездомни животни в Девин

Водещи, Общество

За първи път четириноги бяха осиновени от общинския приют за временно настаняване на безстопанствени кучета в Девин. Четиримесечните братчета Топчо и Рой бяха осиновени от хора от Девин. Топчо намери нов дом при девойката Венета Хаджиева. Двете кученца са мелези, но са красавци с добър нрав, обяснява доброволката Нели Карангова, която помага ежедневно в приюта.

На снимката в дясно горе: малкият Топчо в новия си дом.

Около 100 са кучетата, за които в момента се полагат грижи в приюта. От месец започна кастрацията на женските кучета прибрани от улиците на града. Тя се извършва в самия приют от ветеринарния лекар, с който има договор общината. За четириногите отговарят денонощно един гледач и двама пазачи. За тях обаче се грижат още 10-ина доброволци, които редовно купуват и храна за животните. Повечето кучета вече са кастрирани, ваксинирани и чипирани. Доброволците разхождат всеки ден тези кучета, които се налага да са вързани.

Издръжката на приюта се поема от община Девин. Предстои да се направят още клетки, за да могат да се поемат още животни изоставени и скитащи по улиците на курортния град.

Хората от приюта и доброволците направиха страница във Фейсбук, в която снимат и показват прибраните четириноги, търсейки им осиновители – вижте тук.

Днес, по повод световния ден на бездомните животни, заедно с доброволците приюта посети и нахрани четириногите и заместник кметът на община Девин Владимир Солаков. „Повечето от кучетата в приюта са дружелюбни и плахи, голяма част са били домашни и новите им стопани ще спечелят в тяхно лице един незаменим приятел“, каза Солаков.

Той и доброволците призоваха хората, когато решат да вземат в къщи куче, да го направят от приюта.

„С отбелязването на 4 април се цели да се насочи общественото внимание към проблема с бездомните животни, да се обърне специално внимание на около 600 000 000 бездомни животни в света. Кучетата и котките трябва да имат дом. Но бездомните кучета и бездомните котки не са имали този шанс. Те не са виновни, че са на улицата. Повечето от тях водят бедствен, нещастен живот, често са изложени на прекомерна горещина, студ и болести, често са преследвани, малтретирани и убивани, което е проблем в целия свят.
Въпреки че в България имаме един добър закон в тяхна защита, въпреки че бяха приети промени в Наказателния кодекс и жестокостта към животните, в това число и бездомните, се явява престъпление, все още сред немалка част от съвременното общество битува схващането, че тези животни не само нямат място в човешкото общество, но и че трябва да бъдат избивани безцеремонно и то безнаказано. Нека се опитаме да направим живота на тази част от животните малко по-добър. Ако можете, осиновете куче или коте от улицата!“, призовават доброволците, които помагат на приюта в Девин.

One thought on “Първи четириноги осиновиха от приюта за бездомни животни в Девин

  • Огромна благодарност към г- н Солаков, който наистина има сърце и очи за животните. Благодарни сме на всички от сегашното управление, които не останаха безучастни и помогнаха да се изгради място, където да се помага на бездомните животинки.

Вашият коментар