600 танцьори участваха в кръшния „Девин денс фест’2019“

Водещи, Култура

600 танцьори тропаха хора на „Девин денс фест“ 2019 днес.

Формацията Девин денс клуб е организатор на шестия танцов фестивал, който днес сътвори в родопския курорт поредната феерия от танци, багри и добро настроение.

Фестивалът започна по традиция с хоротека, дефиле, каба гайди и родопска песен.

„За поредна година Девин гостоприемно отваря врати и посреща всички вас на шести фолклорен фестивал организиран от танцов клуб „Девин денс“ и с изключителното съдействие на община Девин и кмета на общината Красимир Даскалов. За поредна година ще се запознаваме и веселим всички заедно. За нас е чест и удоволствие, че избрахте точно Девин и нашето събитие“, поздрави участниците Снежана Банкатева от „Девин денс клуб“.

600 участници от 21 клуба от цялата страна танцуваха и радваха публиката с пъстрите багри на носиите и с ритмите от всички фолклорни области на Родината, съобщи Банкатева.

Кметът на община Девин Красимир Даскалов отправи поздравите си към участниците, давайки старт на фестивалната фиеста.

„Изключително удоволствие е за мен като кмет на община Девин да ви привествам с откриването на този, превърнал се вече в традиционен, фолклорен танцов фестивал. Радвам се, че сте тук – в нашия прекрасен град. В сърцето на величествената Родопа планина – планината, която е свързана с многобройни митове и легенди, планината, която е била огласяна от вълшебния глас и мелодии на Орфей. Радвам се и за това, защото всички ние отново ще имаме възможността да се насладим на красотата на народните танци и хора. Вярвам, че няма българин, чието сърце да не трепне и да спре дъхът му пред величието на българската народна песен и кръшното българско хоро. Затова считам, че само по този начин, показвайки и популяризирайки нашите самобитни култура, традиции и обичаи, ще съумеем да ги запазим и съхраним и да ги предадем на идните поколения. Надявам се, че за времето ви прекарано тук прекрасната природа, невероятните гледки, чистия въздух, богаството на минерални води ще остави у всички вас, участниците във фестивала, незабравими спомени. Ще съумеете да създадете нови познанства и приятелства, ще почувствате традиционното родопско гостоприемство и не на последно място ще се насладите на уникалната родопска кухня“, приветства хороигралците градоначалникът на Девин.

Даскалов пожела на участниците във фестивала преди всичко здраве, но и да бъдат винаги толкова енергични, вдъхновени и емоционални и да успяват да даряват на хората „онази истинска усмивка, от която толкова много се нуждаем всички“.

Кметът изказа голямата си благодарност от името на община Девин и организаторите от Девин денс клуб към всички участници. „Без вас този празник нямаше да бъде същият“, заключи Даскалов.

Сред групите, участващи в пъстрата фолклорна фиеста, има състави, които идват за поредна година, пленени от Девин и фестивала.

Участниците в надиграването получиха плакети, грамоти, подаръци от организаторите – Община Девин, „Девин Денс Клуб” и спонсорите на фестивала.

Танцовият фолклорен фест няма конкурсен характер. Той се проведе в 2 кръга. В първия кръг групите представиха по две български хора, а във втория – популярни хора от различни региони.

Фестивалът продължи с много настроение, а танцьорите изпълниха хотелите в родопския курорт с багрите на шевиците.

Вашият коментар