Кметът на община Девин Красимир Даскалов на откриването на Конгресния център в Пампорово: Само с интегриран подход ще имаме успех!

Водещи, Икономика, Туризъм

„Вярвам, че няма човек, който да не забелязва напредъка на КК Пампорово в областта на зимния туризъм и ски спортове, това беше оценено и на световно равнище и неслучайно курорта беше домакин на световния конгрес на ски училителите тази зима.
Важно е развитието на конгресния туризъм и летните атракции, което е идеята и целта на Министерството на туризма и на структурите на местното самоуправление. Ние намерихме една сериозна подкрепа, по-специално от г-жа Цветелина Бориславава, която с воля и упоритост прави големи инвестиции в полза на нашия регион.
Както на нивото на филмово изкуство, което е постигнато – да съчетаем трите общини: Смолян, Чепеларе и Девин в снимките на хитовия сериал „Дяволското гърло“, така трябва да вървим интегрирани и в областта на туризма“.
Прекрасна природа имаме, която не се среща в света – слънчеви дни, красиви гори, минерална вода. Ако вървим в интегриран подход, ще направим нашия район привлекателен не само за български, но и за чуждестранни туристи“. Това каза пред всички присъстващи кметът на община Девин Красимир Даскалов на официалното откриване на Конгресния център в Пампорово тази вечер.

Новият модерен конгресен център с 5 зали е с капацитет от общо над 1100 места.  Той е в центъра на курорта. Тази вечер отвори врати за първите си посетители, в съчетание с откриването на летния сезон в курорта.

Делегации от туристическия бранш на Доха, Кувейт, Дубай и Бахрейн пристигнаха днес за събитието. Представители на туроператори, инфлуенсъри и медии от четирите държави са на посещение в родопския курорт по обща програма на „Пампорово“ АД с турските авиолинии и „Албена“ АД.

Гости на събитието бяха и звездите от тв сериала „Дяволското гърло“ Теодора Духовникова и Владимир Карамазов.

Присъстваха също много партньори на „Пампорово“ АД, представители от бранша от региона и страната, кметовете на община Чепеларе Славка Чакърова и община Девин – Красимир Даскалов, както и заместник областният управител на Смолян Владимир Гърбелов.

Центърът е комплекс, осигурен с най-високо техническо ниво, от 5 зали с общ капацитет над 1100 места, достъпни и за трудноподвижни хора. Откриването се проведе в най-голямата и единствена по рода си в курорта зала „Родопи“, която е със сцена, президиум с 60 места, централен голям проектор, два странични малки проекта, аудио уредба с 10 конферентни микрофона и възможност за разполагане на кабинки за симултантен превод.
„Днес повода е много радостен, той е двоен – официалното откриване на Конгресния център и летния сезон 2019. Изключително съм горда с това, че успяхме да постигнем един съвременен конгресен център. Искам да благодаря на всички, които дадоха своите усилия за това“, каза мажоритарният собственик на „Пампорово“АД Цветелина Бориславова.
„Това за нас е един много важен ден, защото се случва нещо, който очаквахме доста години. Освен зимен курорт, Пампорово се превърна и в конгресна дестинация и летен център. На практика цикълът е затворен за активност в 4-те сезона. Хотел „Перелик“, който е част от този конферентен блок е със спа център, който търпи в момента пълна реноваци, за да отвори врати преобразен с началото на зимния сезон“, каза и изпълнителният директор на „Пампорово“ АД Мариян Беляков.
В Конгресния център са вложени инвестиции от 4 млн. лв. Общата инвестиция, заедно с модернизация на хотелите Перелик и Орловец, пистите и инфраструктурата в курорта в последната година е около 8 млн. лева, каза пред медиите Бориславова. Тя отбеляза, че ръстът на туристите в курорта за последната година е 12 %.
Родопите за нас са дом, изключително важно средище за българската душа, не само Орфеевата планина, а много, много още. Има много още какво да се направи, най-важно е да се превърне Пампорово в целогодишна дестинация. Това е едно уникално място за лятна почивка, изключително много спортни занимания, новия спа център, който не е обикновен, който ще се разраства и превръща в център за възстановяване на спортисти и бюти център. Проектът ни е много голям, направен от международен екип експерти. Екипът включва и лекари, експерти във възстановяването, експерти по козметични процедури и т.н. Доста сложно е и ще трае дълго време. Първата фаза ще я приключим преди следващия зимен сезон. Надяваме се скоро Пампорово да предложи и услуга съчетана с минерална вода. Всичко това, заедно със ските, разбира се, ще дава целогодишна възможност за ползотворна почивка в курорта“, каза Бориславова.
Тя посочи, че от родопския курорт отдавна работят и за пазари, свързани с отварянето на ГКПП Рудозем. „Определено имаме голям интерес да се отвори този граничен пункт. Това, с което винаги ние сме се опитвали да се преборим, е да се осигури по-лесно даване на визи на туристите за тези дестинации, и то на многократни визи, защото както виждате като дойдат веднъж туристите, на тях им харесва и те искат отново да идват. Включително и в рамките на един и същи сезон. Изключително важно е да бъде облекчен визовият режим“, каза Бориславова, визирайки гостуващите делегации от четирите държави.
Очакванията за летния сезон са отново да има ръст, заради новите услуги и атракциони и модернизацията на хотелите.

На въпрос от медиите за плановете на курорта свързани с минералната вода, Бориславова заяви: „Минералната вода съществува. Нея я има и е с огромен капацитет. Видя се, че в Девин хотелите и всички центрове, които в момента ползват част от водата, досега не са употребили и 1/3 от нея. Тоест, има достатъчно голям остатъчен капацитет, част от който може да бъде докаран и до Пампорово. Но това също е една сложна инициатива, която изисква съгласието и единодействието на всички хотелиери тук, защото ние ако ще докараме минерална вода, тя няма да е само за един хотел. Идеята е тя да бъде ползвана от повече. Така че има няколко видове дейности, които трябва да бъдат предварително приключени, за да се вземе общо решение за довеждане на минералната вода до Пампорово. Но това определено много ще подобри туристическата услуга и ще привлече повече туристи“.

Вашият коментар