Брезе събира родовете на паметна среща, веселието продължава до зори. Вижте подробности:

Водещи, Култура

Голяма среща на родовете събира днес стотици хора от страната и чужбина в девинското село Брезе. Съборът е за всички от Брезе и всички свързани със селото.

В селото се очаква да се съберат сестри, братя, деца и внуци, баби и дядовци от фамилиите Иванови, Андрееви, Мустанови, Кичукови, Чаушеви, Билянови, Чепишеви, Чавдарови, Родопски, Боянови, Николови, Младенови, каза кметът на Брезе Румен Чавдаров.

Както всяка година, във всички села се провеждат общоселски събори, най-вече да се връщат младите. Ние имаме много жители от селото, които са напуснали преди години и са се устроили в Пловдивския район, в Смолян и на много други места. Тази година отложихме традиционния си общоселски празник на Гергьовден и днес очакваме доста гости да дойдат. Така решиха младите организатори от инициативния комитет. За да може в по-топло време повече млади хора да дойдат, да се опознаят, защото вярвам, че много от тях не са се виждали скоро и действително да направим чудесен, запомнящ се празник. Очакваме над 2500 души, младите го организарат„,  каза Чавдаров.

„Празникът започна с литургия. На обяд ще бъде раздаден скромен обяд. От 13 часа хората ще веселим от нашата битова група „Славей“ към читалището. От 14 часа ще пее Росица Пейчева с танцова група, от 16 часа ще пее Нина Иванова с „Карлък бенд“, от 18 часа – Таня Маринова, от 20 часа отново Нина Иванова, от 22 часа – Валя и от 24 часа ди джей Емо ще направи парти на открито. За този празник очакваме много близки да си направим родови срещи, поканили са всички, хората ни от чужбина, от страната. Целта ни е да съхраним традиции, ценности, човещината, да го предадем на идните поколения. В нашата група например има две деца в 5 клас„, каза Севдалина Родопска, секретар на читалище „Асен Златаров- 1945″. 

През 1961 година в селото са живеели 1370 души, детската градина и училището били пълни с деца, но постепенно хора се изселват. От 2006 година в селото няма детска градина и училище. Децата пътуват до общинския център в Девин. Днес в Брезе живеят около 300 души, разказва жената от единствения магазин в селото.

Тя разказа, че в селото вече е готов параклиса, който дълго време се строи с много любов на обществени начала.  В Брезе очакват духовния храм да бъде благословен от Пловдивската митрополия.

Кметът на община Девин Красимир Даскалов пожела добра среща на всички, които ще станат част от празника на Брезе : 

„С асфалтирани участъци от централната улица, нов параклис с добре подредена градинка отпред, Брезе се готви да посрещне над две хиляди души на голяма родова среща. След дълги години, през които тя се е провеждала в Пловдив или други големи градове на страната, хората ще се срещнат в родното си село ! На всички, които ще имат възможността да присъстват, пожелавам ДОБРА СРЕЩА !„.

Снимка от кмета на общината Красимир Даскалов.

Вашият коментар