Стартира ремонта на площада в Девин, поставят фонтани, LED соларни лампи и видеостена

Водещи, Политика

На 18.09.2019 г. бе направена „първа копка“ на обект:
„Ремонт и рехабилитация на централна градска част в гр.Девин”, с възложител Община Девин, съобщиха от общинската управа.

Кметът на Община Девин, Красимир Даскалов, пожела здраве и успех на хората, ангажирани с реализацията.

Финансирането се осигурява с постановление на Министерски съвет. Стойността на проекта е 1 800 000 лв.

Предвижда се подмяна на настилки с различни по размер тротоарни плочи и обединяване на пространствата по цялата пешеходна част.

Цветовете на основните плочи са в светло сиво и антрацит, около Дома на културата са със светъл и тъмен гранит, а паважът е светъл гранит.

Водата е заложена като основен притегателен образ в площадното пространство между двете улици (ул. ”Освобождение” и ул. „Орфей”), като се предвижда изграждане на атрактивен пеещ фонтан с танцуващи струи.

Фонтанът представлява кръгла форма с габарити 8 метра в диаметър.

Водата като акцент е заложена и в пространството около Културния дом. Ефектно осветление и форма на водни струи ще бъдат в синтез с цялостното оформление, посочват от управата.

Западно от Културния дом се предвижда обособяване на пространство за градски мероприятия.

На площада има предвидено място за видеостена. Тя  ще служи за реклама на културните забележителности на региона и при представления в града за излъчване на живо.

Оформят се кътове за отдих и се поставят елементи на парково обзавеждане – пейки, кошчета, велостоянки, указателни табели на възлови места, осветителни тела.

В ул. „Освобождение“ се предвижда поставянето на LED соларни лампи в отсечката между сградата на общината и историческия музей.

Съществуващите дървета се запазват и се дооформят с бордюри от естетична гледна точка, които се покриват с метални решетки, с цел опазване и по лесно преминаване на потоци от хора.

При площад „Възраждане“ ще се подменя амортизираната тротоарна настилка, предвижда се подсяване на съществуващата тревна настилка и изграждане на поливна система.

Снимки: община Девин.

Вашият коментар