Празник на небесния покровител на българския народ св. Йоан Рилски Чудотворец в Девин

Водещи, Общество

На 19 октомври, събота, архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион ще възглави в храм „Св. Иван Рилски“ – Девин, божествената света Литургия от 9 часа в чест на небесния покровител на българския народ. Заедно с него на храмовия празник ще служат председателят на църквата протойерей Тодор Веселинов, секретарят на Архиерейското наместничество иконом Запрян Шиков и свещеници от Смолян.

В Житието на св. Йоан Рилски Чудотворец се посочва, че е роден в село Скрино, Руен планина, Кюстендилско, вероятно през 876 г. Умира на 18 август 946 г. Великият отшелник и основателят на монашеството у нас е наречен земен ангел и небесен жител.

За почитане на светеца Църквата е отредила три празника – на 18 август за неговото успение, на 1 юли за връщането на неговите мощи в Рилския манастир през 1469 г., а 19 октомври е посветен на пренасянето на мощите на светеца от Средец във Велико Търново през 1195 г.

Нека заедно да почетем в събота най-големия български светец, покровител на българския народ и всякога наш небесен закрилник свети Йоан Рилски Чудотворец.

Архиерейско наместничество – Смолян

Вашият коментар